Credits: Stephan Tellier

Zwemmen in de Hollandse Plassen

Niets is zo mooi als zwemmen in de Hollandse Plassen. Ga voor een verkoelende plons in het natuurwater op een warme dag, of doe mee een zwemtocht op het open water. De mogelijkheden zijn talrijk. We vertellen je waar het lekker zwemmen is en geven je tips om veilig het water in te gaan.

Goede zwemlocaties op de Hollandse Plassen

Waar ga je dan zwemmen? Nou, je kunt overal in dit gebied heerlijk zwemmen. Om je te helpen lichten een aantal populaire en bijzondere zwemgebieden uit. Zo kun je bijvoorbeeld goed duiken in Hollandse Plassen. Ook is er zelfs een aquapark, de grootste van Nederland!

Vinkeveense Plassen

Op de Vinkeveense Plassen vind je het helderste zwemwater van alle Hollandse Plassen! De zwemstranden vind je aan de Noordplas. Eiland 1 is een geliefde plek, met aanmeersteigers, speelplaatsen en strandjes. Ook zandeiland 4 en 5 zijn bereikbaar vanaf vaste land. Wist je dat zandeiland 4 een van de mooiste spots in Nederland is om te duiken? Ga dat zien!

Surfeiland Aalsmeer - Westeinderplassen

Surfeiland Aalsmeer is dé plek voor actieve watersporters. Het surfeiland heeft een groot zandstrand waar je heerlijk kunt zwemmen, het is goed bereikbaar en kindvriendelijk. Ook zwemsteiger Kudelstaart is een populaire plek op de Westeinderplassen. Vanaf de steiger duik je zo het water in.

Credits: Kickfotos.nl

Recreatiegebied de Hemmen - Braassemermeer

Op recreatiegebied De Hemmen vind je unieke moerasbossen en vogelsoorten. Twee van de zes eilanden op de Hemmen zijn speciaal ingericht voor recreatie, meer aan en neem een duik in het water. Dit is niet alles, het Braassemermeer heeft meer zwemgebieden. Zo heb je zwemplaats Plasdijk in Woubrugge en zwemplaats Venegat in Rijnsaterwoude.

Aquapark Vlietland

In Vlietland staat het grootste aquapark van Nederland: Storm Aquapark. Bij dit Aquapretpark vind je onder andere watertrampolines, een watervolleybalcircuit en klim- en glijmogelijkheden op verschillende niveaus.

Credits: Stephan Tellier

Onderwater Natuurpark Zegersloot

Aan de Zegerplas heb je het Onderwater Natuurpark Zegersloot. Een duikplek met zandbodems, steenhopen en klei- en veenlagen. Met Duikvereniging Atlantis ga je op ontdekkingstocht in de zoetwaterplassen die de omgeving rijk is.

Credits: Sunset Beach Bar

Veilig zwemmen in de Hollandse Plassen

Het is belangrijk om te weten dat de condities van zwemlocaties constant veranderen. Ook tref je andere ‘gasten’ in het water, denk aan suppers, kanoërs en bootjes. Hieronder een aantal tips om veilig te zwemmen.

·      Check altijd of het zwemwater schoon en veilig is via de landelijke zwemwaterwebsite. Van 700 locaties in Nederland vind je hier de kwaliteit van het zwemwater.

·      Duik nooit in natuurwater, je weet nooit of er scherpe voorwerpen op de bodem liggen.

·      Kijk goed waar je zwemt. Je bent niet de enige. Zo zul je regelmatig iemand tegenkomen die aan het suppen of kanoën is.

·      Ga je voor een openwater zwemtocht? Zorg dat dat je herkenbaar bent voor boten, door bijvoorbeeld een felgekleurde badmuts te dragen.

Kortom, zwemmen in de plassen is leuk. Maar je bent niet in een zwembad, dus bereid je goed voor en blijf altijd opletten. Dan komt het helemaal goed!

Waar kun je zwemmen in de Hollandse Plassen?

Op elke Hollandse Plas vind je verschillende goede zwemlocaties. Van recreatiestrandjes tot zwemsteigers. Veel zwemgebieden zijn goed bereikbaar, als je geluk hebt tref je er zelfs een ijssalon… Check van tevoren altijd de kwaliteit van het zwemwater op de landelijke zwemwaterwebsite!