Credits: Magda Spierings

Suppen op de Hollandse Plassen

Sta op en peddel! Of beter bekend als stand-up paddle (SUP). Suppen is een van de snelst groeiende watersporten op dit moment, ook op de Hollandse Plassen. En goed voor je balans en coördinatie, een workout voor je hele lichaam. Was een supper vroeger nog een bezienswaardigheid, tegenwoordig is het de populairste sport op het water.

Mooie suproutes op de Hollandse Plassen

Het gebied is veel mooie suproutes rijk. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Molens spotten - De Kagerplassen

Maak een ontspannende suptocht langs de talrijke molens van de Kagerplassen. Het is net of je door een schilderij vaart. Je supt zo van de ene naar de andere plas. Het suppen is populair op de Kaag, er zijn dan ook genoeg aanbieders. Zo kun je zelfs een yogales volgen op je sup!

Credits: Joke Pelser

De Vuntus - Loosdrechtse Plassen

Een prachtige suproute vind je door de meest stille plas van de Loosdrechtse Plassen: de Vuntus. In dit natuurgebied leven veel waterplanten en vogels, bovendien is dit gebied niet bereikbaar voor grote boten. Je komt hier dus heerlijk tot rust.

Credits: ©Martin van Lokven | Visit Gooi & Vecht

Sup door de rietjungle – Nieuwkoopse Plassen

Sup door de rietjungle en spot de zeldzame dieren in het gebied. Wie weet zie je de karekiet, het dwergmuisje of een ijsvogel. Ja, ook met een sup mag je de beschermde gebieden in. De Nieuwkoopse Plassen bestaan zowel uit grote plassen als slootjes. Voor iedere supper wat wils.

Credits: Stephan Tellier

Tips voor beginnende suppers

Het mooie van suppen is dat je zo op je plank stapt. Dit geldt ook voor beginners. We geven je een aantal suptips voor een goede voorbereiding.

1. Check altijd het weer

Stel je bent met je sup op open water en het weer slaat opeens om… Daarom is het handig om altijd de weersvoorspelling van tevoren te checken, bijvoorbeeld via Buienrader.

2. Stippel je route van tevoren uit
Een goede voorbereiding is het halve werk. Plan daarom van tevoren je route, Bijvoorbeeld via Google My Maps. Op veel plekken heb je bewegwijzerde routes, maar niet overal. Neem ook altijd je telefoon mee!

3. Gebruik een sup leash (enkelkoord)
Voor je veiligheid is het slim om een sup leash te gebruiken. Zo drijft je supboard niet weg, mocht je ervan afvallen. Handig met veel wind en slechte weersomstandigheden.

4. Sup met z’n tweeën
Voor beginnende suppers is het advies om niet alleen het water op te gaan, zeker voor langere tochten.

5. Leer de goede techniek.
Het is handig om de basistechniek te kennen. Zo sup je een stuk relaxter en comfortabeler. Lees hier meer over de suptechnieken:

Veel mooie suproutes in het gebied kun je ook prima roeien of kanoën. Probeer het eens uit!

Waar kun je suppen op de Hollandse Plassen?

Goed nieuws, op elke Hollandse Plas kun je een supboard huren. Of neem gewoon je eigen board mee. Aan creativiteit geen gebrek in de supwereld, op veel plassen heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om supyoga te volgen. En op de Loosdrechtse Plassen en het Braassemermeer heb je zelfs suptoers samen met je hond!