Credits: Stephan Tellier

De Kagerplassen

We draaien er niet omheen, aan de Kagerplassen staan de meeste molens van alle Hollande Plassen. Alleen dat al maakt het gebied uniek. Schilderachtig mooi, alsof iemand met een penseel de horizon heeft geschilderd. Dat moet je met eigen ogen zien

Het oudste watersportgebied van Nederland

Maar dit is niet alles. Wist je dat de Kagerplassen het oudste watersportgebied van Nederland is? En nóg altijd een van de populairste duurzame watersportlocaties in het land, zo kun je er bijvoorbeeld verschillende wingfoil clinics volgen. Bovendien zijn de plassen van de Kaag ideaal voor een heerlijk dagje varen.

Credits: Marielle Tukker

Foilen op de Kagerplassen

Het foilsurfen is helemaal hip. En natuurlijk speelt het oudste watersportgebied van Nederland daar ook op in. Bij De Kaag Watersport Academy kun je een Wingfoil of Wingsurf clinic volgen, waarbij je door een soort vlieger (de wing) wordt voortgedreven op je surfplank.

Credits: Magda Spierings

Suppen op de Kagerplassen

Sportief bezig zijn op de Kagerplassen, dan huur je gewoon een sup. Maak een ontspannende peddeltocht langs de talrijke molens van de Kagerplassen. En sup van de ene naar de andere plas. Het suppen is populair op de Kaag, er zijn dan ook genoeg aanbieders. Zo kun je zelfs een yogales volgen op je sup!

Credits: Magda Spierings

Zeilen op de Kagerplassen

Het is prachtig zeilen op de Kagerplassen. Op de Kaag vind je twee zeilscholen en een watersportvereniging. Ook heb je verschillende aanbieders om een zeilboot te huren.

Credits: Stephan Tellier

Elektrisch varen op de Kagerplassen

Ben je op de Kagerplassen, dan ben je in de buurt van de bollenstreek. Vaar dan ook zeker met je boot naar de kleurrijke bloemenvelden (dit kan ook met de kano!) Vanaf Warmond kun je de Kaagwaterroute varen. Een tocht langs historische molens en verschillende eilanden in de Kaag.

Credits: Stephan Tellier

Zwemmen in de Kagerplassen

Een goede plek om te zwemmen is recreatiestrand ’t Joppe. ‘t Joppe ligt op het eiland Koudenhoorn in Warmond. Er is een afgezet zwemgebied en een strandje met speeltoestellen. Bekijk hier meer zwemplassen in de buurt van de Kaag.

Roeien op de Kagerplassen

De Kaag en Braassem route is een mooie tocht van 24 kilometer om te roeien. Er is geen verhuur of vereniging rondom het meer. Maar met een eigen roeiboot kun je uiteraard gewoon het water op! Deze tocht brengt je ook langs het Braassemermeer.  Interesse om je aan te sluiten bij een roeiteam? Aan de plassen vind je Koninklijke Watersportvereniging de Kaag. De vereniging is in 1910 opgericht met als doel het organiseren van zeil- en roeiwedstrijden.

Credits: Magda Spierings

Windsurfen op de Kagerplassen

Voor windsurfen moet je bij De Kaag Watersportacademy zijn. Gelegen op Kaageiland en omringd door de Kagerplassen, is deze locatie inmiddels een begrip in Nederland. Al 70 jaar geven zij les in verschillende watersporten. Van zeilen tot surfen.

Credits: Magda Spierings

Kanoën op de Kagerplassen

Huur een kano, geniet van de natuur en vaar in sloten waar motorboten niet mogen komen. Er zijn verschillende opties: staat er (veel) wind, dan kun je richting de polderslootjes. Op een mooie zomerse dag kun je prima over de Kagerplassen kanoën.

Credits: Kees van der Veer

De Kagerplassen op de kaart

De Kagerplassen liggen tussen Warmond, Oud Ade, Sassenheim en het meest zuidelijke punt van Haarlemmermeer; het dorpje Buitenkaag

Wist je dat...

  • Hier jaarlijks ‘De Kaagrace’ plaatsvindt. Een sportief en gezellig roeievenement op de Kagerplassen.
  • De Kagerplassen de Hollandse Plas is met de meeste molens?

Eten en drinken rondom de Kagerplassen

Na een dagje op de Kagerplassen is het tijd voor een hapje en drankje (of tussendoor, mag natuurlijk ook). Bekijk hier de horecagelegenheden rondom de plassen en de omliggende dorpen. Of bezoek Warmond voor een hapje en drankje.

Credits: Brasserie Milo