Vinkeveense Plassen

Maak kennis met de Vinkeveense Plassen! De Vinkeveense Plassen bestaan uit drie plassen: de Noordplas, de Zuidplas en de Kleine Plas. Wist je dat het zwemwater hier het helderst is van alle Hollandse Plassen? Neem er snel een duik…

De Vinkeveense Plassen

De plas is twaalf zandeilanden rijk, hier kun je heerlijk recreëren. De zandeilanden zijn opgespoten om het land te beschermen tegen golven. Op veel plekken kun je dus rustig zeilen, kanoën, suppen of surfen. Zoek je toch meer uitdaging? De Noordplas is in sommige delen wel 50 meter diep, bij veel wind heb je hier aardige golven!

Zeilen op de Vinkeveense Plassen

Hijs de zeilen! De Vinkeveense Plassen is een mooi gevarieerd gebied om te zeilen. De Noordplas is een prima plek om je uit te leven, met goede golven door de diepte van de plas. Liever iets rustiger zeilen? Zoek dan het meer beschutte deel achter de zandeilanden op. Ook is er een zeilschool op de plas, Zeilschool Vinkeveen.

Zwemmen in de Vinkeveense Plassen

Hier vind je het helderste zwemwater van alle Hollandse Plassen! De zwemstranden vind je aan de Noordplas. Eiland 1 is een geliefde plek om te recreëren, met aanmeersteigers, speelplaatsen en strandjes. Ook zandeiland 4 en 5 zijn bereikbaar vanaf vaste land.

Kanoën op de Vinkeveense Plassen

Ga op ontdekkingstocht met je kano door de smalle slootjes. Maak een rondje door Vinkeveen Dorp vanaf Vinkeveen Haven óf ontdek de prachtige Geuzensloot. Bekijk hier verschillende kanoroutes door het prachtige gebied. Heb je zelf geen kano? Rondom de Vinkeveense Plassen zijn verschillende mogelijkheden voor het huren van een kano.

Credits: Jaco Kroon

Elektrisch varen op de Vinkeveense Plassen

Je kunt hier letterlijk en figuurlijk alle kanten op met je boot. Meer aan bij een van de zandeilanden voor een picknick of ga voor een dagje varen. Bijvoorbeeld de Ronde Venen route, met prachtige forten en molens. Of vaar de historische Michiel de Ruyter route. Bekijk hier alle vaarroutes in de omgeving.

Credits: Vrijhaven Zwier

Windsurfen op de Vinkeveense Plassen

Hijs de zeilen! Met windsurfen gebruik je een combinatie van gewicht en het zeil om de surfplank te besturen. Hierbij moet je je natuurlijk altijd aanpassen aan de elementen. Een pittige sport, maar wat een kick als je de wind bedwingt en over het water surft. Er is geen verhuur rondom de plassen, wel vind je er Zeilschool Vinkeveen. De zeilschool biedt windsurfcursussen aan voor de jeugd.

Roeien op de Vinkeveense Plassen

Het gebied heeft prachtig roeiwater. Roei door de natuur in het mooie Botshol, een typisch Hollands laagveengebied tussen Abcoude en Vinkeveen. Je kunt een roeiboot huren via Botenverhuur Verweij of Botenverhuur Jansen, allebei gelegen aan de Botsholsedijk.

Credits: Jaco Kroon

Suppen op de Vinkeveense Plassen

Natuurliefhebbers opgelet… er is een prachtige subroute vlak langs beschermd natuurgebied de Botshol, een vogelrijk veengebied met leuke bruggetjes. Verschillende vaarroutes zijn ook goede te doen op de sup. Variërend van 8 tot 16 kilometer.

Credits: Vrijhaven Zwier

Vinkeveense Plassen op de kaart

De Vinkeveense Plassen bestaan uit drie plassen: de Kleine Plas, de Zuidplas en de Noordplas. De plassen maken deel uit van gemeente De Ronde Venen. De bekendste plaatsten in de buurt zijn Vinkeveen, Baambrugge, Loenersloot en Abcoude.

Wist je dat...

·      Er op de Vinkeveense een Wakeboardschool is? Je kunt hier wakeboarden, wakesurfen en flyboarden

·      De Noordplas op sommige plekken wel zo’n 50 meter diep is?

·      Het gebied honderden legakkers (kleine eilandjes) rijk is? Deze unieke structuur van de Vinkeveense legakkers is ontstaan tijdens de turfwinning

·      Je bij zandeiland 4 één van de mooiste duikstekken van Nederland treft? De plassen zijn geliefde vanwege het kraakheldere water. Wat soms zicht van meer dan 20 meter geeft. Haal je vergunning op en duik gelijk het water in, of neem eerst een les bij een duikschool!

Eten aan drinken aan de Vinkeveense Plassen

Na een dagje op de Vinkeveense Plassen is het tijd voor een hapje en drankje. Bekijk hier de horecagelegenheden rondom de Vinkeveense Plassen. Van afhaalmaaltijden tot mooie restaurants.