Credits: Stephan Tellier

Watersport-, recreatie- en natuurgebied Vlietland

Welkom in het land en het water van Vlietland! Waar drie meren – met een oppervlakte van 130 hectare – de basis vormen voor dit watersport-, recreatie- en natuurgebied. Vlietland grenst aan het Groene Hart én ligt midden in de Randstad. Zo ben je met je sup of kano al binnen een halfuur in de binnenstad van Leiden! Wat wil je nog meer…

Actief watersportgebied in Vlietland

Deze Hollandse Plassen mogen trots zijn op haar prachtige ligging. Dat blijkt ook uit de cijfers. Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen mensen het gebied voor watersport en recreatie. Je bent dus niet de enige… Dat is ook niet zo gek, want het gebied Vlietland staat bekend om haar actieve watersport. Suppen, zeilen, foilen, kanoën, surfen, roeien; voor ieder wat wils! Avontuurzoeker, lees je mee?

Credits: Stephan Tellier

Suppen in Vlietland

Het mooie van suppen? Dat je zo op je board stapt, als beginner of doorgewinterde supper. Dus ook in Vlietland! En laat Vlietland nu dicht bij de grachten van Leiden liggen. Maak een rondje over het meer en sup daarna richting de Sleutelstad. Je vindt hier verschillende cafés aan het water, rust wat uit en sup weer terug naar het meer. Wist je dat Leiden de ideale leerschool is voor suppers? Met veel bootjes en bruggen, kijk wel uit voor je hoofd…

Er zijn verschillende sup-activiteiten op de meren van Vlietland, zoals Kids sup, Supfitness en Supclean-up. Heb je geen eigen board? Dan huur je deze gemakkelijk bij een van de aanbieders in Vlietland.

Credits: Stephan Tellier

Windsurfen in Vlietland

Windsurfers opgelet, in Vlietland heb je de ruimte en vaak een gunstige windrichting. Gemotoriseerde boten mogen in Vlietland niet harder varen dan 6 kilometer per uur, hier heb je dus weinig last van. Ideaal voor de beginnende én gevorderde windsurfer. Bij Windsurfvereniging Vlietland kun je terecht voor windsurfles.

Kanoën in Vlietland

Geen zin om te staan en blijf je liever zitten? Geen probleem, dan huur je gewoon een kano in Vlietland. Er zijn hier mooie kanoroutes. Van een uurtje door smalle slootjes tot de prachtige Vlietlandroute. De Vlietlandroute is 17 kilometer en grotendeels uitgezet rond het recreatiegebied Vlietland. Iets te ambitieus voor je? Je kunt ook een deel van de tocht varen. Bekijk hier meer kanoroutes rondom Vlietland.

Credits: Stephan Tellier

Zeilen in Vlietland

De plassen van recreatiegebied Vlietland zijn ideaal voor een lekker dagje zeilen. Er is genoeg ruimte voor een lange, mooie tocht en het uitzicht over de plas is spectaculair. Heb je zelf geen zeilboot? Huur er dan een bij Watersportcentrum Vlietland

Credits: Stephan Tellier

Foilen in Vlietland

Sinds 2019 beschikt Windsurfvereniging Vlietland ook over een windsurf foil. Windfoilen is in 2024 een nieuwe discipline tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Probeer het eens uit bij Windsurfvereniging Vlietland!

Zwemmen in Vlietland

Het grootste aquapark van Nederland staat in… Vlietland! Wie had dat gedacht. Ja, we hebben het over Storm Aquapark. Bij het Aquapretpark vind je onder andere watertrampolines, een watervolleybalcircuit en klim- en glijmogelijkheden op verschillende niveaus.

Verder kun je ook goed recreatief zwemmen in Vlietland. Zo heb je het Badstrand aan de noordoostoever, en aan de noordwest-oever de Speelvijver en het Surfstrand. Een speciaal anti-algensysteem op de bodem van de plas houdt blauwalgen tegen.

Credits: Stephan Tellier

Elektrisch varen in Vlietland

Vlietland heeft een prima ligging voor een mooi dagje varen. Verken de omgeving Vlietland per boot, of ga de Vliet op. Vanaf de Vliet kun je bijvoorbeeld varen naar Leiden, Den Haag, de Kagerplassen, de Westeinderplassen of het Braassemermeer. Je elektrische sloep huur je bij De Merenburger.

Credits: Stephan Tellier

Roeien in Vlietland

Vlietland is ook een mooie plek om te roeien. Bij Roeivereniging Rijnland kun je iedere zondagochtend om 9:30 uur het roeien uitproberen, maak wel een afspraak van tevoren. Je kunt natuurlijk ook gewoon met je eigen roeiboot het water op.

Credits: Stephan Tellier

Vlietland op de kaart

Vlietland grenst aan het Groene Hart en heeft een mooie centrale ligging (vlak langs de A4), dichtbij steden als Den Haag en Voorschoten. Bovendien ben je met de boot zo in het centrum van Leiden.

Wist je dat...

·      De midzomertriathlon ook dit jaar weer in Vlietland is?

·      Vlietland een Klimeiland heeft? Door de ANWB uitgeroepen tot een van de veiligste klimparken van Nederland.

·      Je kunt flyboarden in Vlietland?

·      Je in het krekengebied zelfs de ijsvogel kunt bewonderen!

·      Hier vroeger het Europees Kampioenschap schapendrijven is gehouden? Mèh.