Credits: Stephan Tellier

Braassemermeer

Het Braassemermeer, ook wel bekend als de Braassem. Een perfecte plek voor duurzame watersport of om heerlijk tot rust te komen. Er is de bekende Tulpenroute voor je sup, kano of met een bootje. Wist je dat IJszeilvereniging Braassemermeer de oudste ijszeilvereniging ter wereld is? Ja, het Braassemermeer blijft je verrassen.

Het Braassemermeer

Het Braassemermeer is 452 hectare groot en een populaire plek voor watersporten. Wat het Braassemermeer zo bijzonder maakt, zijn de vele kleine eilandjes die verspreid zijn over het meer. Zo vind je bijvoorbeeld op recreatiegebied De Hemmen unieke moerasbossen en vele vogelsoorten. De ideale plek om even te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek.

Credits: Stephan Tellier

Suppen op het Braassemermeer

Suppen is populair, ook op het Braassemermeer. Geniet van een rondje Braassem of maak een tocht door het poldergebied met graslanden, tulpen en molens. Ben je een ervaren supper? Dan is de Tulpenroute ook een optie. En bij Suptoers kun je zelfs suppen met je hond. Woef!

Zeilen op het Braassemermeer

Quizvraag: waar vind je de oudste ijszeilvereniging van Nederland? Juist, aan het Braassemermeer. Ligt er ijs op de Braassem? Dan komen de ijszeilers en schaatsers tevoorschijn. Dit gaat allemaal heel gemoedelijk, wat unieke beelden oplevert. Het Braassemermeer is een echte zeilplas. Bij de plaatselijke watersportvereniging WV Braassemermeer kun je leren zeilen. Zij organiseren ook wedstrijden.

Kanoën op het Braassemermeer

Ook met je kano is er genoeg te zien. Vaar de Kaag & Braassem kanoroute en ontdek de stiltegebieden, je peddelt langs een divers oeverlandschap in een gebied vol molens. Je kunt geen kano huren rondom het Braassemermeer. Wel is er de mogelijkheid om een kayaktocht te maken via Supbraassemermeer

Credits: Kees van der Veer

Elektrisch varen op het Braassemermeer

Het Braassemermeer is een mooie start voor verschillende prachtige vaarroutes. En mooie vaartocht vol boeiende verhalen is de Tulpenroute. Deze tocht duurt twee uur, met feiten en weetjes die de Roelofarendsveense polder bijzonder maken. Houd de kassen langs de route goed in de gaten, zij vertellen het verhaal… Een fluisterboot huur je bij Bob on Board.

Credits: Marianne de Blauw

Roeien op het Braassemermeer

Met je roeiboot kun je alle kanten op. Bekijk de Kaag en Braassem route eens, een mooie tocht van 24 kilometer. Er is geen verhuur of vereniging rondom het meer. Maar met een eigen roeiboot kun je uiteraard gewoon het water op! Deze tocht brengt je ook langs de Kagerplassen.

Windsurfen op het Braassemermeer

Ben je beginner? Of gevorderd en wil je iets doen aan je techniek? Dan moet je bij Supbraassemermeer zijn. Door het lessen in kleine groepen (maximaal 4 personen) is er genoeg persoonlijke aandacht om je de kneepjes van het vak te leren.

Credits: Stephan Tellier

Zwemmen in het Braassemermeer

Er zijn verschillende strandjes en recreatiegebieden op het Braassemermeer. Zo heb je zwemplaats Plasdijk in Woubrugge en zwemplaats Venegat in Rijnsaterwoude. En natuurlijk recreatiegebied De Hemmen, waar je unieke moerasbossen en vogelsoorten vindt. Op twee van de zes eilanden op de Hemmen kun je aanmeren en heerlijk tot rust komen. Lees hier meer over de recreatiegebieden.

Credits: Teun Bakker

Braassemermeer op de kaart

Het Braassemermeer ligt in de gemeente Kaag en Braassem. Omliggende wateren zijn de Langeraarse Plassen, de Westeinderplassen, de Wijde Aa en de Zegerplas. Bekende plaatsen rondom het meer zijn Roelofarendveen, Woubrugge en Rijnsaterwoude.

Wist je dat...

  • Er een geocaching-route is rondom het Braassemermeer?
  • André van Duin jarenlang in een molen (De Geestmolen) aan de Braassem heeft gewoond?

Eten en drinken rondom het Braassemermeer

Na een dagje op het Braassemermeer is het tijd voor een hapje en drankje (of tussendoor, mag natuurlijk ook). Bekijk hier de horecagelegenheden rondom het Braassemermeer en de omliggende dorpen.

Credits: Restaurant Aqua