Credits: ©Martin van Lokven | Visit Gooi Vecht

Loosdrechtse Plassen

Vijf met elkaar verbonden plassen vormen samen één groot watersportgebied in de regio Gooi & Vecht. We hebben het natuurlijk over de Loosdrechtse Plassen. Van foilen tot suppen, het kan in het Loosdrechts Plassengebied. Vaar ook zeker een rondje door ‘de Kalverstraat’ en kijk je ogen uit…

De Loosdrechtse Plassen, voor jong en oud

De Loosdrechtse Plassen zijn populair bij jong en oud. En bij rustzoekers tot aan actieve watersporters. Je hebt hier dan ook alle watersporten, op elk niveau. Kom je liever voor je rust? Er liggen verschillende eilandjes in de plassen, waar je kunt zwemmen of genieten van de natuur!

Credits: Govard-Jan de Jong

Suppen op de Loosdrechtse Plassen

Een prachtige suproute vind je door de meest stille plas: de Vuntus. In dit natuurgebied leven veel waterplanten en vogels, bovendien is dit gebied niet bereikbaar voor grote boten. Je komt hier dus heerlijk tot rust. Je kunt ook een rondje door de Wijde Blik suppen, of kanoën over de Kortenhoefse Plassen. Een laagveengebied met weidse plassen en smalle slootjes.

Credits: ©Martin van Lokven | Visit Gooi & Vecht

Roeien op de Loosdrechtse Plassen

Je hebt hier prachtig roeiwater. In de omgeving van de Loosdrechtse Plassen vind je dan ook vier roeiverenigingen. Uiteraard kun je ook gewoon een roeiboot voor een aantal uur huren.

Zwemmen in de Loosdrechtse Plassen

Genoeg opties om te zwemmen in de Loosdrechtse Plassen. Zo is er zwemstrand De Strook, het hele zwemgedeelte is hier afgezet. Aan de Vuntusplas vind je het kleine Vuntusstrand. En dan heb je nog het eiland Markus Pos; om hier te komen heb je wel een boot nodig. Of je kunt meevaren aan boord van De Fietsboot. Markus Pos is een van de haltes van De Fietsboot op de Loosdrechtse Plassen. Een uitkomst voor mensen die zelf geen boot hebben.

Credits: ©Martin van Lokven | Visit Gooi & Vecht

Foilen op de Loosdrechtse Plassen

Foilen is de laatste trend onder de watersporten. Op de Olympische Spelen van 2024 is windfoilen zelfs een officiële sport. Natuurlijk kan dit ook op de Loosdrechtse Plassen. Je hebt ook de mogelijkheid om een elektrische foil te huren, zo surf je onder bijna alle weersomstandigheden.

Credits: Govard-Jan de Jong

Elektrisch varen op de Loosdrechtse Plassen

Het rondje Loosdrecht is een mooie dagtocht om het gebied beter te leren kennen. Wil je iets korter varen, dan kun je gewoon op de plas blijven. Bezoek dan bijvoorbeeld de verschillende onbewoonde eilandjes. Maak ook zeker een rondje door ‘de Kalverstraat’, een begrip op de Loosdrechtse Plassen. En na afloop leg je natuurlijk je boot aan bij een van de vele gezellige restaurants aan het water.

Credits: Govard-Jan de Jong

Windsurfen op de Loosdrechtse Plassen

De plassen lenen zicht uitstekend voor windsurfen. Er is geen verhuur rondom de Loosdrechtse Plassen, wel kun je natuurlijk met je eigen materiaal het water opgaan. Zeilschool de Vuntus biedt een windsurfcursus aan voor de jeugd.

Kanoën op de Loosdrechtse Plassen

Huur een kano en vaar de prachtige Vuntus Kanoroute van Natuurmonumenten. De tocht duurt ruim anderhalf uur en is bewegwijzerd met genummerde routepaaltjes. Bewonder de moerasplanten en vogels en neem een pauze bij de verschillende aanlegsteigers. Je kunt deze route ook met een roeiboot varen, te huur bij onderstaande aanbieders.

Credits: Govard-Jan de Jong

Zeilen op de Loosdrechtse Plassen

Je hebt maar liefst drie zeilscholen rondom de Loosdrechtse Plassen. Dus dat er wordt gezeild op de plassen, dat is zeker… Het is dan ook een ideaal gebied om een (halve) dag te zeilen. Je hebt twee zeilscholen voor de jeugd; De Vuurtoren en De Vuntus. Zeilschool Midden Nederland geeft ook les aan volwassenen. Probeer eens een proefles!

Credits: Zeilschool de Vuurtoren

Loosdrechtse Plassen op de kaart

De Loosdrechtse Plassen liggen in de gemeente Wijdemeren. Je vindt de plassen ten oosten van de rivier de Vecht in de regio Gooi en Vechtstreek. Bekende plaatsen rondom de plassen zijn Loosdrecht, Kortenhoef, Ankeveen, Breukelen, Vreeland en Loenen aan de Vecht.

Wist je dat...

·      De Fietsboot op de Loosdrechtse Plassen is voorzien van zonnepanelen en meermalen per dag vaart? Het is een bijzondere manier om de Plassen te kunnen beleven – ook voor mensen die zelf niet kunnen varen, maar wel een dagje op en langs het water willen doorbrengen.

·      Op visitgooivecht.nl en loosdrechtsplassengebied.nl nog veel meer inspirerende tips zijn voor de beleving op de Loosdrechtse Plassen?

Eten en drinken aan de Loosdrechtse Plassen

Na een dagje op de Loosdrechtse Plassen is het tijd voor een hapje en drankje. Bekijk hier de horecagelegenheden rondom de Loosdrechtse Plassen. Van informele of kindvriendelijke restaurants tot luxe eetgelegenheden.

Credits: ©Martin van Lokven | Visit Gooi & Vecht