Credits: Joyce Goverde

De Westeinderplassen

Aangenaam! Maak kennis met de ‘grote broer’ onder de Hollandse Plassen: de Westeinderplassen. Met 10 vierkante kilometer heeft de Westeinderplassen namelijk het grootste wateroppervlak van alle Hollandse Plassen. Genoeg ruimte dus om te surfen, suppen of foilen. Met de watertoren van Aalsmeer als blikvanger op de achtergrond.

De Westeinderplassen: het water op!

De Westeinderplassen is een uniek gebied met water, rietlanden, moerasbossen en akkers. Door de 400 eilandjes met veel groen, is het gebied goed beschut. Hierdoor kun je ook met slecht weer prachtige routes varen, suppen of kanoën. Op zoek naar meer actie? Tussen Aalsmeer en Kudelstaart ligt Surfeiland Aalsmeer, dé plek voor actieve watersporters.

Credits: Joyce Goverde

Windsurfen op de Westeinderplassen

Voor windsurfen moet je bij Surfeiland Aalsmeer zijn. Door de aanleg van een strekdam en de goede ligging bij zuidwestenwind, is dit de perfecte locatie voor zowel beginnende als ervaren windsurfers. Zeker met windkracht 4/5 is het er fantastisch surfen!

Credits: Joyce Goverde

Kanoën op de Westeinderplassen

Op de Westeinderplassen vind je prachtige kanoroutes. Huur een kano en volg de Kanoroute van Stichting De Bovenlanden, een tocht over de Kleine Poel in Aalsmeer. Spot jij de buizerd of slechtvalk? Of kies voor een kanoroute langs de Ringvaart en peddel daarna richting de Oosteinderpoel. Je komt hier langs seringstruiken, moerasbossen en rietlanden. Een kano huur je bij Zeilschool Aalsmeer.

Suppen op de Westeinderplassen

Zin in een workout op het water? Leer dan de Westeinderplassen kennen op je supboard. Een mooie combinatie van krachttraining en balans. De slootjes en binnenpoelen maken een tochtje suppen op de Westeinderplassen een ware belevenis. Peddel door de Bovenlanden en kom langs plekken waarvan je het bestaan niet wist!

Credits: Joyce Goverde

Foilen op de Westeinderplassen

Zweven over het water. Wie wil dat nou niet? Door de lage weerstand in het water gemakkelijk relatief hoge snelheden, zelfs met weinig wind! Op de Westeinderplassen zijn er verschillende plekken waar je les kunt nemen. In groepsverband of een privéles.

Credits: Joyce Goverde

Elektrisch varen op de Westeinderplassen

Tussen de Grote Poel en de Kleine Poel zigzag je tussen de groene eilanden door. Meer aan bij een restaurant aan het water en geniet van een hapje en drankje. Er zijn verschillende vaarroutes op de Westeinderplassen. Huur een fluisterboot of boek een rondvaart en geniet van het gebied.

Credits: Kickfotos.nl

Zwemmen in de Westeinderplassen

Je kunt heerlijk recreatief zwemmen in de Westeinderplassen. Zwemsteiger Kudelstaart is een populaire plek. Vanaf de steiger duik je zo het water in. Ook bij het Surfeiland Aalsmeer kun je prima zwemmen, goed bereikbaar en kindvriendelijk.

Zin in iets meer uitdaging? Doe dan mee aan De Poeloversteek, een jaarlijks terugkerend openwaterzwemevenement waarbij de Westeinderplas zwemmend wordt overgestoken. Kies tussen afstanden variërend van 6 kilometer tot 500 meter. Georganiseerd door Oceanus Aalsmeer.

Credits: Kickfotos.nl

Roeien op de Westeinderplassen

Je kunt uiteraard ook heerlijk roeien op de Grote en Kleine Poel. Er is rondom de Westeinderoplassen geen verhuurbedrijf, maar je kunt natuurlijk gewoon je eigen rooiboot meenemen en het gebied verkennen.

Zeilen op de Westeinderplassen

Zeil met volle vaart over de Grote en Kleine Poel. Met een oppervlakte van ruim 10 vierkante kilometer, heb je hier het grootste wateroppervlak van alle Hollandse Plassen. Genoeg ruimte om je zeilkunsten te vertonen. Bij Zeilschool Aalsmeer kun je een zeilboot huren of les nemen

Credits: Kickfotos.nl

Ringvaart Haarlemmermeer

De Ringvaart is verbonden met de Hollandse Plassen, je vaart bijvoorbeeld zo de Westeinderplassen, Kagerplassen en het Braassemermeer op. De ringvaart is een populaire bestemming voor vaarders. Bekijk hier het Rondje Ringvaart, die je langs acht bijzondere plekken brengt.

Het is ook een goede locatie voor een sup- of kanotocht. Zo kun je bijvoorbeeld onder de A4 door kanoën! Neem wel een lampje mee… Voor recreatiezwemmen is de Toolenburgerplas een prachtige plek of het Haarlemmermeerse Bos. Beide recreatiegebieden zijn samen 200 hectare groot.

Er zitten aan het water verschillende restaurants waar je heerlijk kunt genieten van de zon met een lekker drankje of hapje. Bekijk hier een overzicht van de restaurants aan het water.

Credits: Stefan Moonen

De Westeinderplassen op de kaart

De Westeinderplassen bestaan uit een grote plas en verschillende kleinere plassen. Ze zijn met elkaar verbonden door een netwerk van kleine slootjes. Ze zijn met elkaar verbonden door een netwerk van kleine slootjes. Bekende plaatsen in de omgeving zijn Aalsmeer, Kudelstaart, Rijsenhout en Leimuiden.

Wist je dat...

  • De Westeinderplassen officieel geen plas is maar een poel. 7 kilometer lang en 3 kilometer breed.
  • De watertoren van Aalsmeer maar liefst 51 meter hoog is?
  • Het gebied zo’n 400 eiland heeft?

Eten en drinken op de Westeinderplassen

Nog even nagenieten van een dagje op de Westeinderplassen? In de omgeving heb je de keuze uit talloze brasseries, eetcafés en restaurants. Bekijk hier de eetgelegenheden.

Credits: Joyce Goverde