Credits: Watersnip Wetland informatiecentrum

De Reeuwijkse Plassen

13 rechthoekige plassen, gescheiden door smalle weggetjes. Dat moeten de Reeuwijkse Plassen zijn! Het is hier een paradijs voor planten en vogels, wie weet spot jij de ijsvogel…

Reeuwijkse Plassen: natuur en watersport

Beleef de natuur vanaf het water. Niet alleen met een fluisterboot, maar ook met je kano of sup! Een deel van dit gebied is Natura-2000. En als je er bent, dan snap je waarom. Een plek waar je tot rust komt of juist sportief bezig bent op het water.

Suppen op de Reeuwijkse Plassen

Suppen is momenteel populairste watersport. Een goede training voor het hele lichaam én je ziet nog eens wat van de natuur. Maak een rondje op de plas of juist door slootjes. Wie weet spot jij een ijsvogel, in dit paradijs vol vogels. Bekijk hier verschillende vaarroutes voor je sup of kano. Een sup huur je bij de Sup- & Watershop, deze bevindt zich op het park Landal De Reeuwijkse Plassen. Om een mooie toch over de Reeuwijkse Plassen te maken, is het slim om je sup minimaal 3 uur te huren.

Zwemmen in de Reeuwijkse Plassen

Vergeet je zwembroek niet, het gebied leent zicht uitstekend om te zwemmen. Neem een duik bij zwemlocatie Elfhoeven, gelegen in de zogenoemde ‘Elfhoevenstrook’. Of ga lekker op het strand van de surfplas bij het Reeuwijkse Hout liggen. Ook een prima locatie voor kids! Bekijk hier de zwemlocaties en de plek waar je een ijsje kunt halen, niet onbelangrijk…

Kanoën op de Reeuwijkse Plassen

Ook met een kano kun je verschillende kanten op. Zo heb je de Oude Dorpentocht door Reeuwijk en Bodegraven, een route met een schat aan cultuurhistorie en cultuur. Wil je iets langer kanoën? Ga dan voor een tocht richting het kronkelende veenriviertje De Meije, verbonden met de Nieuwkoopse Plassen. Let op: huur je een kano in Reeuwijk, dan moet je eerst een klein uurtje peddelen naar de Reeuwijkse Plassen. Goed voor de conditie!

Credits: Stephan Tellier

Elektrisch varen op de Reeuwijkse Plassen

Geniet van de prachtige natuur en vaar geruisloos over het water. Op de Reeuwijkse Plassen is de fluisterboot populair, veel aanbieders rondom de plassen verhuren deze stille elektroboot. Zo vaar jij in rust én milieuvriendelijk.

Windsurfen op de Reeuwijkse Plassen

De ‘surfplas’ is een goede locatie om te surfen bij noordoost, oost en zuidoostenwind. Hier vind je ook Windsurfclub Reeuwijk. Zij verzorgen windsurflessen voor iedereen die kennis wil maken met deze prachtige sport. Van jong tot oud.

Roeien op de Reeuwijkse Plassen

De Reeuwijkse Plassen is een interessant gebied voor roeiers. Maak een rondje over de plas, of roei door de rivieren in de buurt van Gouda. De Roei- en Zeilvereniging ‘Gouda’ behoort tot de grotere roeiverenigingen van Nederland met meer dan 1000 leden. Op iedere eerste zaterdag van de maand (maart t/m november) kun je om 12.30 uur kennismaken met het roeien.

Credits: Stephan Tellier

Zeilen op de Reeuwijkse Plassen

Hijs de zeilen! Op de Reeuwijkse Plassen vind je verschillende watersportverenigingen waar je kunt kennismaken met het zeilen. Er wordt zeilles aangeboden voor zowel volwassenen als de jeugd. Neem eens een kijkje bij een van de drie verenigingen.

Credits: Stephan Tellier

Reeuwijkse Plassen op de kaart

De Reeuwijkse Plassen liggen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De totale oppervlakte van het gebied is ongeveer 735 hectare en in de 18e eeuw ontstaan vanuit turfwinning.

Eten & drinken aan de Reeuwijkse Plassen

Heerlijk wat eten en drinken na een dagje op de Reeuwijkse Plassen? Bekijk dan hier de verschillende horecagelegenheden aan de plas en de dorpen eromheen.  Van restaurants en ijssalons tot museum De Koffietuin. In de culinaire gemeente Bodegraven-Reeuwijk kan het allemaal.