Credits: Magda Spierings

De Nieuwkoopse Plassen

Psst… wat maakt de Nieuwkoopse Plassen zo speciaal? Nou, dat je in grote delen in alle rust kunt genieten van bijzondere natuur. Het Natura 2000-gebied heeft een aantal unieke fluisterroutes rijk, waar je in alle rust geniet van de moerasachtige natuur. Voor even waan je je in de jungle, varend tussen het hoge riet, vol zoemende insecten en plotseling opvliegende vogels. Daar word je toch stil van…

Nieuwkoopse Plassen: voor rust en avontuur

Actief of ontspannen? Het kan op de Nieuwkoopse Plassen. Met een elektroboot (fluisterboot), sup of kano ga je de beschermde natuurgebieden in. Meet je krachten zeilend of surfend met de elementen van de natuur op de open plas. Op zoek naar meer avontuur? Geen probleem! Dat kan met een vaartocht over riviertje De Kromme Meije. Je komt maar liefst 30 bruggetjes tegen. Sommige zijn niet meer dan een meter hoog, op tijd bukken dus!

Credits: Magda Spierings

Suppen op de Nieuwkoopse Plassen

De Nieuwkoopse Plassen bestaan zowel uit grote plassen als slootjes. Voor iedere supper wat wils. Sup door de rietjungle en spot de zeldzame dieren in het gebied. Wie weet zie je de karekiet, het dwergmuisje of een ijsvogel. Ja, ook met een sup mag je de beschermde gebieden in! Een supboard huur je gemakkelijk bij Nikano. Zij bieden ook verschillende tochten aan, zoals de Saturday Night Sup. Ben je nog niet helemaal zen genoeg van alle natuur? Probeer dan eens een les SUPyoga. Namaste!

Credits: Stephan Tellier

Kanoën op de Nieuwkoopse Plassen

Geen zin om te staan? Ook met een kano kun je de smalle sloten door. Je hebt verschillende mooie en uitdagende routes, bijvoorbeeld de otteroute. Sinds 2015 is dit beschermde diersoort weer te vinden in de Nieuwskoopse Plassen. Ze zijn normaal gesproken ’s nachts te zien. Dus de kans dat je er eentje spot is klein, maar wie weet… De route bevat veel informatie over de otter, na afloop weet jij alles over dit mooie beestje.

Elektrisch varen op de Nieuwkoopse Plassen

Ga je varen op de Nieuwkoopse Plassen, dan hoort daar een fluisterbootje bij. Een fluisterboot is een boot met een stille elektromotor. Voor de duidelijkheid, je mag er gewoon praten. Je vaart door smalle kreken met aan weerszijden riet. Alsof je op ontdekkingstocht bent in de Nederlandse jungle. De fluisterboot is populair, hieronder zie je de verschillende aanbieders. Tip: neem er een gevulde picknickmand bij. Vind je het leuk om te puzzelen? Denk dan eens aan een escapetour op het water.

Credits: Magda Spierings

Zeilen op de Nieuwkoopse Plassen

Op de Nieuwkoopse Plassen wordt veel gezeild. Zowel recreatief als in wedstrijdverband. Voor wedstrijden een bijzonder element: door de ligging kan het weer zomaar omslaan. De waterstroming en de wind zorgen ervoor dat je echt moet ‘werken’, dit is zelfs voor de ervaren zeiler een uitdaging! Blijven opletten dus… Een zeilboot huur je bij Bootverhuur Tijsterman.

Credits: Stephan Tellier

Zwemmen in de Nieuwkoopse Plassen

De plek om hier te zwemmen is bij strandtent Strand Zomer, een heerlijke plek midden in de natuur van Nieuwkoop. Met prachtig uitzicht over de Nieuwkoopse Plassen, en de watertoren (Pietje Potlood) op de achtergrond.

Credits: Magda Spierings

Nieuwkoopse Plassen op de kaart

Het gebied van maar liefst 1400 hectare wordt omringd door de dorpen Nieuwkoop, Noorden, Woerdense Verlaat en De Meije. De Nieuwkoopse Plassen bestaan uit de Zuideinderplas, de Noordeinderplas, het petgatengebied en de Meijegraslanden. Het Plassengebied is grotendeels beschermd natuurgebied (Natura 2000).

Wist je dat...

·      Je ook kunt suppen, kanoën en fantastisch kunt surfen op de Langeraarse Plassen? Let op: er is hier geen verhuur!

·      Er een roeivereniging op de Nieuwkoopse plas is? Namelijk De Nieuwkoopse Roeivereniging De Meije.

·      De bekende watertoren ook wel Pietje Potlood wordt genoemd?

·      Nieuwkoop het otterdorp van Nederland is?

·      Het riet van de Nieuwkoopse Plassen voornamelijk als dakbedekking wordt gebruikt? In Nieuwkoop zie je dan ook veel huizen met rieten daken

Eten & drinken op de Nieuwkoopse Plassen

Na een actieve of juist ontspannen dag, ben je wel toe aan een hapje en drankje. In de buurt van de Nieuwkoopse Plassen is er genoeg horecagelegenheid. Van bruine kroeg tot theehuis. En van luxe restaurants tot eetcafés.