Credits: Visit Aalsmeer

Foilen op de Hollande Plassen

Met foilen zweef je over het water. Wie wil dat nou niet? Je hebt verschillende varianten op Hollandse Plassen: windfoilen, wingfoilen en de nieuwste rage e-foilen. Het mooie aan foilen is dat je met weinig wind kunt surfen. De foil tilt je uit het water, hierdoor ervaar je minder weerstand én kost het minder energie.

Het verschil tussen windfoilen, wingfoilen en e-foilen

Op de Hollandse Plassen kun je windfoilen, wingsurfen en e-foilen. Windsurfen en wingsurfen vind je vooral bij de surfscholen en vergt enige tijd om onder de knie te krijgen. E-foilen is meer een beleving en het meest toegankelijk, binnen een halfuur sta je al op je plank! Maar hoe weet je nu het verschil? We leggen het je uit.

Wingfoilen

Wingfoilen is een van de nieuwste surftrends, een combinatie van kitesurfen en windsurfen. Je staat op je plank met een wing (soort vlieger) die je zelf vasthoudt. De foil (onder het board) zorgt ervoor dat je zweeft boven het water. Door de lage weerstand in het water haal je gemakkelijk hoge snelheden, zelfs met weinig wind!

Credits: Govard-Jan de Jong

Windfoilen

Windfoilen lijkt op het eerste gezicht meer op het ouderwetse windsurfen. Waar bij wingsurfen het zeil een los onderdeel is, zit bij windsurfen de mast van aan de plank. Ook bij windfoilen voelt het net alsof je vliegt. En hoef je je niet druk te maken over de hoeveelheid wind. Wist je dat windfoilen een olympische sport is in 2024 in Parijs?

Credits: Kickfotos.nl

E-foilen

‘E-foilen voelt als een warm mes door de boter’ – Johan van Hese (2 Foil, Loosdrecht)

Ga je liever voor de ontspannen variant van het foilen? Neem dan een les e-foilen. Met een elektrisch motortje ga je tot wel 25 kilometer per uur door het water! E-foilen is heel toegankelijk, met 20 minuten sta je op je plank. Je bedient de e-foil met een afstandsbediening via bluetooth. Een bijkomend voordeel is dat je bijna geen golven produceert, wat goed is voor de natuur op de kades.

Let wel op: vanwege de foil moet het water minimaal 1 meter diep zijn. Anders wordt het een korte tocht…

Credits: Stephan Tellier

Tips voor het foilen

Foilen is leuk, maar kan ook hard gaan. Daarom is het slim om goed voorbereid te zijn. We geven je een aantal tips om veilig te foilen.

1: Zorg altijd dat je de diepte van het water weet, zodat je foil niet beschadigd.

2: Draag een impactvest, zo bescherm je je ook tegen de foil als je valt. Die is namelijk best scherp….

3: Draag ook een helm, zeker als je hoge snelheden boekt wel zo veilig.

4: Doordat je vrij weinig wind nodig hebt voor goed snelheden, is het verstandig om te beginnen in rustig water met matige wind. Hoe leuk golven natuurlijk ook zijn…

5: Let op je omgeving. Zeker voor e-foilen geldt dat andere watersporters je niet horen als je met 25 kilometer per uur over het water raast.

En niet onbelangrijk, maak vooral plezier! Ben je toch nog niet toe aan foilen? Ga dan voor een rondje kanoën of suppen op de Hollandse Plassen.

Waar kun je foilen op de Hollandse Plassen?

Op steeds meer locaties in Nederland kun je foilen. Zo ook op de Hollandse Plassen. Voor windfoilen en wingfoilen moet je op de Kagerplassen, Westeinderplassen of Vlietland zijn. Wil je echt ontspannen op het water? Kies dan voor e-foilen (elektrisch). E-foilen kan op de Loosdrechtse Plassen.